Her er sjansen størst for hvit jul

Både klimaforskeren og bookmakerne er enige om hvor det mest sannsynlig blir snø til jul.

Santa relaxing on a sunbed

Julenissen får statistisk sett fint sledeføre i fjellstrøkene i Sør-Norge og store deler av Nord-Norge.

Foto: Nikita Buida

Hei hå, nå er det snart jul igjen. Og nå som nettene er lange lurer mange på om kulda setter inn slik at julen blir hvit.

Snaue to uker før det lyser i stille grender har værgudene sørget for fin førjulsstemning i store deler av landet, og statistisk sett er det enkelte steder som allerede nå kan være rimelig sikre på at bakken er hvit når julen ringes inn.

– Sjansen for en hvit jul er større jo lenger unna kysten du kommer i Sør-Norge. Det samme gjelder jo lenger nord i landet du kommer, forteller klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt.

Det er tydeligvis ikke bare klimaforskeren som har gjort denne observasjonen. For mens du venter på å tenne tusen julelys, tilbyr tradisjonen tro bookmakerne veddemål på hvor det blir sledeføre i julen.

Hos spillselskapet NordicBet får man 3.20 ganger innsatsen dersom bakken er hvit i Bergen på julaften. Er bakken på Lillehammer gråbrun samme dag, får du 5.75 ganger pengene tilbake.

Hvit jul

For mange er hvite trær selve bildet på julestemning.

Foto: Instagram/@macvigdal

Ikke vinter i hele landet

Selv om klimaforskning og oddsspill stort sett har lite med hverandre å gjøre, er det likevel ikke uten grunn at de er samkjørte akkurat på dette området.

På dette kartet kan du nemlig se hvor mange julaftener det har vært snø i perioden 1981 til 2010:

Julaften med snø

Fjellstrøkene i Sør-Norge har stort sett hatt en hvit julaften de siste 30 årene. I Bergen var bakken hvit kun i 2009 og 2010.

Foto: Meteorologisk institutt


Grunnen til at nissen stort sett har dårlige sledeforhold på Sør- og Vestlandet, er at disse områdene per definisjon ikke har vinter. Klimatologisk vinter er når den normale døgnmiddeltemperaturen er lavere enn 0 ºC.

Hans Olav Hygen

Klimaforsker Hans Olav Hygen kan ikke garantere at kyststrøkene i Sør- og Vest-Norge får en hvit jul. - Men i fjellstrøkene på innlandet hører det med til sjeldenhetene at bakken er bar, sier han.

Foto: Bård Gudim

For eksempel har januar vært den kaldeste måneden i 2014 i Bergen med 3,4 ºC i snitt. Dermed har det klimatisk sett ikke vært vinter i vestlandshovedstaden i år, selv om det har vært dager eller perioder med minusgrader.

– Langs kysten på Sør- og Vestlandet er sjøtemperaturen såpass høy at den holder temperaturen godt oppe. Det gjør at det klimatisk sett ofte ikke er vinter i disse områdene, forklarer Hans Olav Hygen.

For tidlig å varsle juleværet

Hos Meteorologisk institutt er julen såpass langt unna at værprognosene er usikre. Dermed vil tiden vise om snøen er på plass eller ikke når du drar hemmat tell jul.

Yr følger selvfølgelig juleværet og kommer med prognoser i neste uke.