Bli med - sjekk været!

Nå kan du bli med på den store Værsjekken. Finn ut hvor det blåser mest, om det blir varmere eller kaldere og hvor det regner mest.

Solveig Hareide

Vil DU bli årets regnsjekker? Solveig skal kåre vinneren!

Foto: NRK

Se resultater fra værsjekken: Dagens målinger

I Ekstremværuka 2008 , mellom 22. og 28. september, er folk fra hele landet med på værdugnad. De måler nedbør, temperatur og finner ut hvor sterk vinden er.

Når Ekstremværuka er over skal Newton-Solveig kåre årets vinner!

Send inn bilde av deg sjøl som regnsjekker, og du blir med i trekningen. Du kan enten laste opp bilde på miljolare.no med det samme du registrerer resultatene dine, eller send bildet på e-post til Newton . Hvordan du blir med på værsjekken kan du lese mer om på denne siden.

Nyttig

Resultatene kommer ikke bare forskerne til gode, de kan også gi svar på spørsmål du har om været der du er. Regner det mer hjemme enn på hytta? Er det spesielt kaldt hos svigers? Blåser det fra øst eller vest?

Værsjekken

Regine Jakobsen og skolen hennes var med på Regnsjekken i fjor. I år er det kanskje din tur til å delta?

Foto: Fredrik R. Jakobsen

Hvordan bli en værsjekker?

versjekken.no oppretter du brukerkonto og registrerer «ditt» vær. Har du deltatt i Regnsjekken eller andre aktiviteter på miljolare.no tidligere kan du benytte samme brukerkonto.

Slik måler du regn

Regner det mer hos mormor enn hjemme hos deg? Med en regnmåler kan du finne ut det, enten det øser ned i strie strømmer eller himmelen er skyfri.

Sett nedbørsmåleren i hagen og du er i gang! Hver morgen sjekker og tømmer du måleren før du registrerer ditt regn på versjekken.no. Husk også at det er viktig å registrere 0 mm nedbør.

Slik måler du temperatur

Lue og skjerf eller sommerjakke? Ofte kan temperaturen være svært forskjellig fra den ene siden av dalen til den andre. Temperatur kan du måle med et vanlig termometer til utendørs bruk. Om morgenen kan temperaturen stige fort også i skyggen. Det er derfor viktig å plassere termometeret riktig og lese det av til fast tid.

Slik måler du vind

Hvor rask er frisk bris? Ser vi nøye etter kan vi se vinden på naturen omkring oss. Ved hjelp av Beaufortskalaen kan vi vurdere vindstyrken.

Vindretningen er også grei å finne. Finn først himmelretningene nord, sør, øst og vest. Bruk gjerne et kompass. Lager du en enkel vindpose og plasserer den på et fast sted ser du hvor vinden blåser fra.

Vinden varier mye lokalt og påvirkes av blant annet fjell og bygninger. Meteorologene måler vinden 10 meter over bakken og regner ut snitthastigheten over 10 minutter. Hvis det varsles 15 meter i sekundet, så betyr det at vi gjerne kan oppleve vindkast på 20 meter i sekundet.

Vind i strå
Foto: colourbox.com / colourbox.com

Tid og sted for Værsjekken

Værsjekken er fra 21. til 28. september, men mange måler hele året. Fortsetter du å registrere været hos deg bidrar du til viktig forskning om været i Norge.

Nedbørsdøgnet starter og slutter klokken 08.00. For å kunne sammenligne dine målinger med andre er det viktig at du sjekker været om morgenen, rundt klokken 8, og registrerer så snart som mulig. Du skal registrere vær en gang hver dag.

Finn et fast sted hvor målingene gjøres. Nedbørsmålingen bør ikke skje for tett på hus og trær. Vindmålingene er det også lurt å gjøre på et åpent sted – gjerne på en høyde. For temperaturen er det viktig at kalde vinder og sola ikke påvirker for mye.

Ta bilder!

Knips værfenomener og værmåling, og last bildene opp på versjekken.no . Kanskje viser vi ditt bilde på Newton eller distriktsnyhetene.

Lykke til som Værsjekker!

Send inn bilde av deg sjøl som regnsjekker, og du blir med i trekningen. Du kan enten laste opp bilde på med det samme du registrerer resultatene dine, eller sende bildet på mail til Newton

Hvordan du blir med på værsjekken kan du lese mer om her.

Hvordan du blir med på værsjekken kan du lese mer om her.